Hoe vindt een bodemonderzoek plaats?
Een bodemonderzoek kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De uitvoeringswijze ligt mede aan het doel en de aard van het perceel, maar ook aan de activiteiten die op het terrein plaatsvinden of hebben plaatsgevonden. Hieronder bespreken we de verschillende soorten bodemonderzoeken.
Oriënterend bodemonderzoek
Bij een oriënterend bodemonderzoek (OBO) wordt gekeken of er bodemverontreiniging op een perceel aanwezig is of kan zijn. Via een uitgebreid onderzoek worden de risico’s bepaald op bodemverontreiniging. Vervolgens worden van de risicozones bodem- en grondwaterstalen genomen voor verdere analyse in een laboratorium.
Beschrijvend bodemonderzoek
Wanneer er sprake is van aanwezigheid van bodemverontreiniging, wordt er een beschrijvend bodemonderzoek (BBO) uitgevoerd. De verontreiniging wordt volledig geanalyseerd en in kaart gebracht. Via een risico-evaluatie wordt bepaald of er voor de bodemverontreiniging een sanering nodig is en hoe snel deze sanering moet plaatsvinden.
Verkennend bodemonderzoek
Indien de bodemkwaliteit volledig geanalyseerd dient te worden, kan er een verkennend bodemonderzoek worden uitgevoerd. Net als bij een oriënterend bodemonderzoek worden er stalen genomen van de grond en het grondwater. De analyse van deze stalen worden vervolgens verzameld in een rapport.
Volledig bodemonderzoek
Bij een volledig bodemonderzoek wordt het hele perceel gecheckt op bodemverontreiniging. Een volledig bodemonderzoek vindt vaak plaats als er sprake is van verkoop. Er worden tijdens het onderzoek stalen genomen om verontreiniging na te gaan. De stalen worden onderzocht op schadelijke stoffen die in de bodem zijn terechtgekomen door activiteiten die op het perceel hebben plaatsgevonden. OVAM heeft een standaardprocedure voor het oriënterend bodemonderzoek opgesteld. Hierin wordt beschreven op welke plaats er precies moet worden geboord en welke stalen er moeten worden genomen.
Offerte vragen